Hasanpaşa’nın tarihsel bir değeri olan Yünüm Böğet geleneği Selçuklular ve Osmanlılar döneminde başlamış ve günümüze kadar devam etmiştir.
Burdur’un Tefenni İlçesi’ne bağlı Hasanpaşa Beldesi’nde 750 yıldır devam eden yünüm böğet geleneği bu yıl 2-3 Eylül tarihinde yapıldı. Hasanpaşa Beldesi’nde yüzyıllardır bir gelenek halinde devam eden Yünüm Böget yani Koyun Yıkama şenliğine, her yıl Burdur’un yanı sıra çevre il-ilçe ve köylerden çok sayıda ziyaretçi katılıyor. Yünüm Böget Şenliğinde bu yıl da heyecan dorukta idi.
Kasabada çobanlar kendi koyunlarını otlatırken, para karşılığı başkalarına ait koyunları da otlatıyor. Otlatma sezonu 6 aydır ve çobanlar 6 ay boyunca hem kendi, hem de katılımcıların koyunlarını otlatıyor. Sezon bitiminde koyunları sahiplerine teslim etmeden önce yıkayıp, temizliyorlar. Bu etkinlik yüzyıllardır gelenek olarak sürüp gidiyor. Koyunları yıkama işi de bir tören ve yarışma şeklinde yapılır. Çobanlar koyun yıkama şenliklerine kadar, koyunlarını iyi besler, süsler ve hazırlık yaparlar. Çobanlar kendilerine en çok bağlı koyunları seçer. Bu koyunlar lokum, şeker, arpa vb. şeylerle özel besleme yapılır, aşı taşı denilen taştan elde edilen boya ile boyanır, çan gibi, ipten püskül gibi süs araçları ile süslenir. Çobanlar, kasaba su deposunun olduğu tepeden aşağıya sürülerini indirir. Sürüyü otlatan çobanlar sürünün önünde el ele tutarak, kendilerine özgü bağırışları ile koyunları tepeden aşağıya koşarak indirmeye çalışır. Böylece koyun yıkama şenliği tamamlanmış oluyor.
Hasanpaşa Yünüm Böget’inde her yıl olduğu gibi bu yıl da Tos Tos Geçidi ve yarışmalar coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Etkinlik 2 Eylül’de saat 17.00’de başladı, 3 Eylül saat 17.00 son buldu. Şenlikte yapılan yarışmalarda dereceye girenlerin ödüllendirilmesi ve köy meydanında misafirlere ikramlarda bulunulmasıyla şenlik sona erdi.