29 yaşındaki ekonomist ve iş adamı Rahman Şeker, İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi bölümünü onur öğrencisi olarak okulu 5’inci sırada bitirdikten sonra 2012-2014 yılları arasında Amerika California Of Riverside Üniversitesi’nde “Yönetim” üzerine master yaptı. Daha sonra 2015 yılında dünyanın en iyi girişimcilik okulu olarak tanınan Master Of Business Administration’da (MBA) ‘Girişimcilik’ eğitimi alarak Amerika’daki bir süt çiftliğinde 4 ay danışmanlık yapan Şeker, şu anda ‘Teşvik ve hibelerin üretici düzeyindeki etki ve tepkisi üzerine tez çalışmasını sürdürüyor.
İş hayatı ve eğitim için gittiği Amerika’dan, kendi insanına faydalı olma ve girişimciliği artırma hevesiyle ülkeye geri döndüğünü ve hayvancılık konusunda Türkiye’de tespit ettiği eksiklikleri gidermeyi hedeflediğini anlatan Rahman Şeker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Burdur İl Koordinatörlüğü desteklemesiyle süt çiftliği projesini hayata geçirdiğini kaydetti.
Türkiye’de hayvancılık konusunda atılım gerçekleştirmeyi, Amerika’dayken kafasına koyduğunu dile getiren Şeker, TKDK ile irtibata geçerek, en avantajlı yerin Karamanlı ilçesi olduğuna karar verdiklerini söyledi.
Şeker, 6 ay önce faaliyete geçirdiği yüzde 65 hibe kullanımı ile 3 milyon 180 bin lira değerindeki 120 başlık süt inekçiliği projesinin, 2 milyon 30 bin lirasını TKDK’dan desteklendiğini ifade ederek, şu an 63 sağmal inek ile günde 1 buçuk ton süt üretimine ulaştığını belirtti. Şeker, günde 3 ton süt üretimi hedefliyor.
Memleketine olan sevdasının ön planda olduğunu söyleyen Şeker, “Amerika’ya ilk gittiğimde ilk amacım, oradaki farklı kültürleri, iş planlama sistemlerini, hayvancılık sektörünü tanımaktı. Hayvancılık konusunda 4 aylık danışmanlıkta bulundum. Oradaki hayvancılık ile Türkiye’deki hayvancılığı kıyasladığımda, gençlerimizin özellikle, daha bilinçli, sektöre daha çok eğilimli olması gerektiğine inanarak ülkeme döndüm.” dedi.
Türkiye’de hayvancılık sektörünün gençler tarafından ilgi görmediğini vurgulayan Şeker, şunları söyledi:
“Artık köyden şehre göç oluyor. Fakat şehirden köye, hayvancılık ve tarım için geriye gelen insan sayımız çok az. Daha çok masa başında çalışmak istiyoruz. Hafta sonumuz belli olsun istiyoruz. Hayvancılık ve tarımın daha zor olması, gecesi gündüzü olmaması, mesaisi olmadığı için insanlarımız, genç arkadaşlarımız biraz daha büyük şehirlere göç eğilimde. Fakat bunun tam tersini başarmak zorundayız. Egoları toprağın altına gömmek zorundayız. Bunun yanında hayvancılık artık tekelleşmeye başlıyor. Köylerde üretim sağlanmıyor. Her ailenin genç çocukları, köyden şehre göç ettiği için ve anne baba yaşlandığı için de hastalıklar sebebiyle hayvancılığa devam edemiyor. Bu da hayvan sayımızın azalmasına, süt üretimimizin düşmesine, et açığımızın ortaya çıkmasına, bilinçsiz hayvancılık yapılmasına sebep oluyor. Bundan kaynaklı sıkıntıları görünce, çözüm ve öncü olmak için genç arkadaşlarımıza bu konuda bilgi ve fikir verebilmek için onları da cesaretlendirebilmek için bu sektörde yer bulmak istedim.”
Girişimci Şeker, bazı şeylerin hayalle başladığını vurgulayarak, “Sadece biraz harekete geçmemiz, biraz daha gayret göstermemiz, çalışmamız lazım. Şunu biliyoruz ki; üretmeyen toplumlar gelişemiyor. Örneğin bugün Katar’daki yaşan ambargodaki sıkıntıları hepimiz görüyoruz. Şu anda Katar’a uçakla inekler taşınıyor. Aslında hayvancılığın ve tarımın ne kadar önemli olduğunu gösteren bir örnek. Bunu iyi anlamamız, iyi süzmemiz, iyi süzgeçten geçirmemiz lazım ki bu sektörün devamlılığı ve sürdürebilirliği olsun.” diye konuştu.
“Devletimiz tabi ki üreten ve çalışmak isteyen insana imkanları sağlıyor” diyen Şeker, “Desteğini ve teşvikini veriyor. Yönlendirilmesini sağlıyor. İlgili kurumlar görüşüp, bilgi akışını sağlayabiliyorsunuz. Sadece bunu doğru yerde, doğru zamanda ve doğru insanlarla kullanabilmek, ülkemizi daha verimli hale getiriyor.” dedi.
Amerikan rüyasını reddedip, Türk rüyasını tercih ettiğini anlatan Şeker, “O kadar eğimden sonra ülkeme geldim. Burada hayvancılık yapıyorum. Çok gururluyum bu konuda. Gerçekten genç arkadaşları bu sektörde bulunmaya, araştırma yapmaya ve katkı koymaya davet ediyorum.” diye konuştu.
Şeker, hayvancılığın istihdam oluşturmanın yanında bağlantılı diğer sektörlere de katkı sağladığına değindi.