Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel – Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu tarafından 15 Eylül’de açıklanan çiğ süt fiyatına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamasında “Çiğ süt fiyatı artışı yapılmayarak; sektörü bırak, zorla üretme denilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında; “Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulunun 15 Eylül’de gerçekleştirmiş olduğu toplantının ardından yapılan açıklamaya göre; çiğ süt fiyatının, 15 Mayıs 2022 tarihinde açıklanan fiyat ile aynı olacak şekilde, 7,5 TL/LT olarak kalması kararlaştırılmıştır.” diyen Başkan Özcan, “Ulusal Süt Konseyi bu karara hangi hesaplama yöntemi, hangi matematikle, hangi maliyet hesaplaması ile varmıştır, aklımız almamaktadır.” dedi.
“SEKTÖRÜ BIRAK, ZORLA ÜRETME DENİLMEKTEDİR”
Açıklamasının devamında, yapılan artışın henüz uygulanmadan yetersiz kaldığını vurgulayan Özcan, “15 Mayıs’ta daha 7,5 TL/LT fiyat açıklandığı hafta yem ve diğer girdilerimize ciddi oranda zamlar gelmiş ve 7,5 TL fiyattan sütümüzü satmaya başlayamadan o fiyat bile yetersiz hale gelmişti. 15 Mayıs’tan bu yana maliyetlerimiz ciddi oranda artmışken hayvancılığı bırakacak seviyede zor günler yaşayan biz yetiştiricilere çiğ süt fiyatı artışı yapılmayarak; sektörü bırak, zorla üretme denilmektedir. Ulusal Süt Konseyi ülke hayvancılığına ve hatta ülkenin geleceğine bu kararı ile büyük darbe vurmuştur. Bir kere hayvancılığı bırakan, köyünü terk eden yetiştirici bir daha geriye dönmüyor. Bunu her ortam ve platformda sürekli yorulmadan dile getirdik.” sözlerini kullandı.
“TÜM YETİŞTİRİCİLER ADINA TALEP EDİYORUZ”
‘Doğru ve mantıklı bir matematikle’ yeniden değerlendirme talep eden Başkan Özcan, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Biz yetiştiricilerin canı bu kadar yanarken Ulusal Süt Konseyinin acilen tekrar toplanarak, çiğ süt fiyatını yetiştiricinin para kazanacağı doğru ve mantıklı bir matematik ile artırmasını tüm yetiştiriciler adına talep ediyoruz. Kısa ve orta dönemde damızlık hayvan ve kırmızı et ile ilgili çok daha büyük sorunlar yaşamak istemiyorsak üreticinin feryadına kulak tıkanmaması ve temsilcisi örgütlerin sorun ve taleplerine göre fiyat belirlenmesi gerekmektedir. Ulusal Süt Konseyi’nin hem üretici hem de tüketiciye yarar sağlayabilecek bir yapı ve kapasiteye hizmet etmesi en temel dileğimizdir. Saygılarımla.”