Burdur’un Bucak ilçesinde, kışlık tarhana yapımı için bir araya gelen komşu kadınlar, yardımlaşma geleneğini sürdürüyor. Bucaklı kadınlar tarhananın yapımı için imece usulü çalışıyor. Tarhana otu, nane, un, domates, kırmızıbiber, yeşilbiber ve soğanın hamur haline getirilip, mayalanması ve kabarmasının ardından küçük parçalar halinde kurumaya bırakılıyor. Kuruyan parçalar, daha sonra ovulup elekten geçirilerek, toz haline getirilerek saklanıyor. Komşu kadınlar, kışlık tarhanalarını her yıl bu şekilde hazırlamış oluyor.
Tarhananın yapım aşamalarını anlatan Ayşe Sağlam, lezzetli tarhananın yapımında kullanılan tarhana ve boy otuyla nanenin önemli olduğunu kaydetti.
Fadime Sağlam da, tarhana yapımının zahmetli olduğunu ancak el birliğiyle yaptıkları için fazla yorulmadıklarını söyledi.
“Birlikten kuvvet doğar” sözü çerçevesinde komşularla yardımlaştıklarını anlatan Hatice Kalyon ise, yaptığı tarhananın bir kısmını satarak, aile ekonomisine katkı sağladığını belirtti ve hep beraber olmanın mutluluğu içerisinde olduğunu söyledi.