Kremna Antik Kenti’nde yaklaşık 1 ay önce başlayan 2023 yılı kazı çalışmaları devam ediyor. Psidia’nın önemli zenginliklerinden biri olan Kremna’da çalışmalar, MAKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Kremna Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayça Polat Becks başkanlığında 30 kişilik bilim ekibi ile gerçekleştiriliyor. Kremna Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayça Polat Becks, Kanal 15’e yaptığı açıklamada Antik Kentte devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kremna’nın tarihi geçmişi, bugüne ışık tutan yapı ve kalıntıları hakkında konuşan Ayça Polat Becks, “Kremna Psidia bölgesinin önemli koloni kentlerinden biri. En geç Helenistik dönemden itibaren kurulduğunu biliyoruz, ancak yapacağımız kazı çalışmaları, Kremna’nın tarihini çok daha gerilere taşıyacaktır” dedi.
Dorik Agora olarak bilinen bölümde ilk olarak temizlik çalışması yapıldığını, ardından ölçüm ve plan çıkartma çalışması yapılacağını aktaran Kazı Başkanı Prof. Dr. Becks, “Kremna’da Antik dönemde ve günümüzde su sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Suyu biriktirme anlamında önemli kamusal sarnıçlar yapılmış ve kullanılmış” dedi.
Kremna’nın surlarla çevrili olduğunu ve görkemli giriş kapılarına sahip olduğunu ifade eden Ayça Polat Becks, Yapının Kremna ile özdeşleştiğini belirtti.
Kremna’nın kent yapısı hakkında da bilgi veren Becks, taş döşeli kent meydanını sınırlandıran anıtsal yapıyı anlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen kazı çalışmalarına destek veren Burdur Valiliği, MAKÜ, Bucak Kaymakamlığı ve Bucak Belediyesi’ne teşekkür etti.
Kazı çalışmalarının devam ettiği Kremna Antik Kenti, bir yandan tüm görselliğiyle ayağa kaldırılmaya çalışıyor, bölgenin en önemli Antik yapılarından olan Kremna bir yandan da yerli yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor.