Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekber Tomul ve Doktora Öğrencisi Özlem Okutan, MAKÜ Bilimsel Araştırmaları Projeleri (BAP) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’ndan (TÜBİTAK) aldıkları destekle okul öncesi çocuklar için “Artırılmış Gerçeklik ile Zenginleştirilmiş STEAM Eğitim Etkinliklerinin Okul Öncesi Dönemde Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisi: Karma Yöntem” başlıklı projeyi hayata geçirdiler.
Anaokulu 5 yaş grubu öğrencilerini kapsayan projede okul öncesi dönemde teknolojik gereçleri kullanan çocukların erken yaşta bilimsel beceri ve süreç becerilerine ilişkin kazanımlar gözlemlendi.
Gölhisar ilçesindeki anaokullarında gerçekleştirilen proje, 5 yaş sınıflarındaki öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini STEAM eğitimi üzerinden değerlendirmeyi amaçlıyor. Kontrol grubu, normal STEAM eğitimi grubu ve artırılmış gerçeklikle desteklenmiş STEAM eğitimi grubu olmak üzere üç farklı grupta uygulanan proje, bu gruplar arasında yapılan karşılaştırmalar ile artırılmış gerçeklikle desteklenmiş STEAM eğitimi verilen grubun bilimsel süreç becerilerinin daha etkili olup olmadığını analiz edecek.
Projenin sorumlusu Prof. Dr. Ekber Tomul, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, değişen dünyada vatandaşları çağa uygun niteliklerle donatmanın önemine vurgu yaptı. 21. yüzyıl becerilerini geliştirmenin güncel eğitim yaklaşımlarından birinin de STEAM eğitimi olduğunu ifade eden Tomul, projenin kökeninin “Artırılmış Gerçeklik ile Zenginleştirilmiş STEAM Eğitim Etkinliklerinin Okul Öncesi Dönemde Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisi: Karma Yöntem” adlı doktora tezinden geldiğini belirtti.
Tomul, projenin odak noktasının erken yaşta çocuklara bilimsel süreç becerileri kazandırmak olduğunu söyleyerek, teknolojinin bu süreçteki etkisini değerlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Proje kapsamında Gölhisar’daki okul öncesi dönem çocukları üzerinde yapılan uygulamaların sonuçları henüz analiz aşamasında olup, beklentilerinin artırılmış gerçeklikle desteklenmiş STEAM eğitimi verilen grubun bilimsel süreç becerilerinin daha yüksek olacağı yönünde olduğunu ifade etti.
Analiz çalışmaları devam eden projede, deprem bölgesinde yaşayan MAKÜ öğrencileri arasından seçilen bir lisans, bir yüksek lisans, bir doktora ve bir doktorasını tamamlamış bursiyer öğrenciler de görev almaktadır.