Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Bal Arısı Yetiştiriciliğinde Standartların Belirlenmesi Çalıştayı” düzenlendi.
Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Öner, Türkiye Arıcılık Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Bal Arılarında Yaygın Olarak Görülen Bazı Viral ve Paraziter Hastalıkların Teşhisi ve Bu Hastalıklarla Mücadele Programları Geliştirip Uygulayarak Bal Arısı Ölümlerinin Önlenmesi ve Hijyenik Bal Arısı Ürünlerinin Arttırılması Projesinin Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Yıldırım, Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Dr. Öğr. Üyesi Habibe Yaman, ilgili akademisyenler ve üreticiler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, hayvancılık alanında birçok proje yürüttüklerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Üniversitemiz hayvancılık alanında bir devlet politikası gereği bir ihtisas üniversitesi, bölgesel kalkınma üniversiteleri programının kapsamında desteklenen bir üniversite. Hemen hemen tüm kategorilerde çok sayıda projeyi yürütüyoruz. Bu projelerden bir tanesi de arıcılık projesi. Arıcılık sektörüne üniversite olarak akademik olarak nasıl katkı sağlayabiliriz? Sadece Burdur özelinde değil, ülke genelinde hatta evrensel düzeyde neler yapabiliriz bunun telaşı içerisindeyiz. Özetle şunu söyleyebilirim, devletin bize yüklemiş olduğu bu misyon, bu görev çerçevesinde sektör adına dertli olan, dertlenen ve bir çaba içerisinde olan üniversite olduğumuzu ifade etmek isterim. Üniversitelerin klasik eğitim öğretimle bilimsel araştırma çalışmalarının yanı sıra toplumsal fayda, toplumsal katkı üretmesini savunuyoruz. Bu çerçevede seçmiş olduğunuz sektörler bu toplumsal katkıyı ortaya koymak adına çalışmalar yürütüyor. Bizim kapsamda hayvancılık sektörünün Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) kategorilerinde o sektörün standartlarına bilimsel ama ideal, uygulanabilir, piyasa gerçekleriyle uygun standartlarını sizlerle birlikte tanımlayıp daha sonra bunları akredite bir belgelendirme programına dönüştürme çalışmamız var. Bunu süt sığırcılığı işletmeleri dediğimiz süt üreticisi işletmeleri için tamamladık ve TÜRKAK’tan program sahibi olarak akredite olduk. Şimdi bunu daha da genişletip daha farklı alanlara taşımak için Ankara’da da görüşmelerimizi yaptık. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Akreditede önemli olan nedir? Türkiye’de herhangi birisi bir belgelendirme yapacağı zaman Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden yetki almak zorunda. Bunu üniversite olarak önemli bir kazanım olarak görüyoruz. Arıcılık alanında da her zaman birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çalıştayımızın verimli geçmesini diliyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”
Türkiye Arıcılık Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise birlik olarak gerçekleştirdikleri çalışmaları her gün bir adım daha ileriye taşıma çabası içinde olduklarını vurgulayarak “Çalışıyoruz, çabalıyoruz ve bunu hak ediyoruz. Dünya bal üretiminde 2. sıradayız. Endemik bitkilerde yine zirvedeyiz. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 2023 yılında Türkiye Arıcılar Birliğinin 20. Kuruluş yıldönümü olması vesilesiyle şunu ifade edeyim; arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konusunda çok farklı çalışmalar görüyoruz. Baktığımız zaman dünyadaki biyolojik zenginliğin %20’si ülkemizde, 7 tane ırkı barındırıyoruz. Ballarımızda tek ihraç kalemimizde olan çam balının çalışmasını bitirdik.” diyerek birlik olarak yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Bal Arılarında Yaygın Olarak Görülen Bazı Viral ve Paraziter Hastalıkların Teşhisi ve Bu Hastalıklarla Mücadele Programları Geliştirip Uygulayarak Bal Arışı Ölümlerinin Önlenmesi ve Hijyenik Bal Arısı Ürünlerinin Arttırılması Projesinin Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Yıldırım ise proje detayları hakkında bilgiler verdi.
Tarım ve Hayvancılıkta Standardizasyon ve Belgelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Dr. Öğr. Üyesi Habibe Yaman, merkez çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayın I. oturumunda ‘Arıcılığın Üretim Bölgesi, Malzeme, Hijyen ve Güvenlik Kriterleri’ konuşulurken II. oturumda ise ‘Yönetim, Beslenme, Balın Toplanması, Sağlık ve Ürüne İlişkin Kriterler’ üzerinde duruldu.