TÜİK tarafından açıklanan 2023 Yılı Enflasyon oranlarını değerlendiren BTB Başkanı Gündüzalp; “2023 Yılında gıda enflasyonu dünyada %11 oranında düşerken, Türkiye’de genel tüketici enflasyonunu da geçerek %72 oranında artması, hem üreticimiz hem tüketicimiz açısından nasıl bir yılı geride bıraktığımızın en acı göstergesidir. 2020 Yılından bu yana ülkemizde gıda fiyatları %450 oranında arttı.” dedi.
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Yılı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Genel Tüketici Enflasyonunun(TÜFE) %64.77 oranında gerçekleşmesine rağmen, Gıda Enflasyonunun %72 oranında artmasının hem üretici hem tüketici açısından 2023’ün ne kadar zor geçtiğinin acı bir göstergesi olduğunu söyleyen Gündüzalp, “Dünyada gıda enflasyonunun, genel tüketici enflasyon rakamlarından yüksek olduğu nadir ülkelerden birisiyiz. 2020 Yılından bu yana ülkemizde Gıda Enflasyonu, TÜFE’nin üzerine çıkmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında gıda enflasyonunun en yüksek olduğu ülke Türkiye, ikinci sırada yer alan İzlanda’nın ise gıda enflasyonu %11.6 oranında.” dedi.
3 Yılda gıda enflasyonu Dünyada %23, Türkiye’de %450
Küresel krizler, savaşlar, depremler ve seçimle geçen bir yılı geride bırakmanın mutlaka kabarık bir faturası olacağını ifade edip, bu faturanın üretici ve tüketicilere asgari düzeyde yansıtılması gerekirken, alınmayan tedbirlerin cezasının, ekonomik ve sosyal tahribatlara maruz kalınarak ödendiğini paylaşan BTB Başkanı Gündüzalp, “2020 Yılından bu yana önce karabasan gibi üzerimize çöken Kovid-19 pandemisi, ardından savaşlar, krizler ve depremler yaşadık. Yaşanan sorunların bedelini 3 yıldır ödüyoruz. Ama özellikle gıdada yaşanan problemlere karşı tedbirli olan ve hızlı tedbir alabilen ülkeler bu süreci küçük hasarlarla atlatırken, ülkemizde yara epey derinleşti.2022 Yılında ülkemizde %102 olan gıda enflasyonu, dünyada düşüşünü sürdürüyor. 2023 Yılında gıda enflasyonu dünyada %11 oranında düştü. 2020 Yılından beri ise Türkiye’de gıda fiyatları %450 oranında artarken, dünyada sadece %23 seviyelerinde kaldı.” Diyerek, zam tablosunu ortaya koydu.
Ne üretici ne de tüketici kaderine terk edilmemeli
Gıdada yaşanan sorunların temelinin, artan maliyetlere karşı üreticinin yeterli seviyede desteklenmeyip çözümün ithalatta aranması olduğunu vurgulayan Gündüzalp, “Yarın buğday aldığımız Ukrayna ve Rusya, hayvan getirdiğimiz Uruguay, Brezilya ya da diğer ülkeler ithalatı durdurduğunda ne yapacağız? Cevabı belli! Daha pahalı ürün satın almak zorunda kalacağız, enflasyon daha da artacak, belki de gıdaya erişemeyeceğiz. Oysa yapmamız gereken tek iş üretimdir, özellikle gıdada ithalata gerek duymayacağımız bir üretim seviyesine ulaşmaktır. İthalata harcanan kaynakları, yerli üretime kanalize etmeliyiz. Ne Türk Tarımını ne de Türk Hayvancılığını ne de tüketiciyi kaderine terketmek sorunların çözümü olmayacağı gibi, iyileşmesi zor yaralara sebep olacaktır.” dedi.
Tüm zorluklara rağmen ümitliyiz
Yaşanan tüm zorluklara rağmen 2024 Yılından ümitli olduğunu ifade eden Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, hükümetin tarımsal üretimin artması için bazı adımlar attığını, bunun da 2023’te üretim rakamlarının artışlar gösterdiğini belirtip, “Tarımsal üretimin düzene girmesi için hükümet çeşitli planlamalar yaptı. TÜİK Verilerinde 2022’ye göre bu yıl yem bitkileri hariç tahıl ve bitkisel üretimde %10.3, sebze üretiminde %0.6, meyve, içecek ve baharat bitkilerinde %2.3 bir artış var. Bu rakamların 2024’te daha çok artmasını, ithalat-ihracat dengesini korumaya çalışan değil, net üretici net ihracatçı ülke konumuna ulaşmayı arzu ediyoruz.Tarımsal üretimi artıracak çalışmaları önemsiyor, destekliyor ve başarılı olması için üzerimize düşeni yapacağımızın bilinmesini istiyoruz.” deyip, enflasyonun, özellikle gıda enflasyonunun düşmesi için üretimden başka çarenin olmadığını ifade etti.