Şeker-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay ve yönetim kurulu üyeleri, Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar’ı ziyaret ederek, Nisan ayında ihaleye çıkarılarak özelleştirilmesi planlanan Burdur Şeker Fabrikasıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Özelleştirmenin çıkmaz bir yola girdiğini aktaran Başar, “Potansiyeli yüksek bir İlde yaşıyoruz. Sen-ben kavgasını kenara bırakıp, ileriye bir adım atarak, diğerlerinin de arkasından gitmesidir. Biz Borsa olarak Burdur için ne yapılabiliyorsa onun arkasındayız” dedi.
Şeker-İş Sendikası Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, şuan devletin elinde 25 şeker fabrikası bulunduğunu ve bu şeker fabrikalarının içerisinde 14 şeker fabrikasının, 20 Şubat 2018 tarihinde ihale şartnameleri hazırlanmaya başlandığını aktaran Onay, 1 Nisan 2018 tarihinde ise ihaleye çıkarılarak, 2018 Haziran ayı içerisinde devir işlemlerinin gerçekleşeceğini söyledi.
İlk etapta 14 şeker fabrikası içerisinde Burdur’un da yer almasının büyük bir üzüntüyle karşılandığını aktaran Onay, “Diğer geri kalan 11 fabrikanın neden bu 14 fabrika haricinde tutulduğu sorusunun cevabını öncelikle TBMM’de, ardından ise sivil toplum örgütü ziyaretlerimizde bulmaya çalıştık. Sanki 11 fabrikanın arazilerinin çok değerli olduğu ve işletme bedelinin arsa bedelinden daha düşük olduğu söz konusu gündeme geldi” dedi.
Burdur şeker Fabrikasının hem arsası hem kurulu olduğu alanın, kendilerine göre tam şehrin göbeğinde kalmış, çok değerli bir arazi, özelleştirme gerçekleştiği takdirde arsa rantiyecileri tarafından ihaleye girilip, bu fabrikaların alınacağı şüpheler arasında yer aldığını vurgulayan Onay, “Geçtiğimiz günlerde Şeker Kurulu’nun kapatılarak Sağlık ve Tarım Bakanlığına devredilmesi, sanki şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin yavaş yavaş sonuna gelindiğini gösterir bir kapatma stratejisi olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.
ABD’nin şeker fabrikaları ile ilgili raporunda, şeker fabrikalarının devlete bir katkısı olmadığı, bu fabrikalarının ciddi şekilde maliyetli fabrikalar olduğunu raporlarına yansıttıklarını aktaran Onay, “Bu rapordan sonra şeker fabrikalarının özelleştirilmesi söz konusu olmuştur” dedi.
“Amaçlarının, Burdur’da hep birlikte üretilen fikirlerle, şeker fabrikasını yaşatabilir konuma nasıl getiririz” olduğunu dile getiren Onay, “Şeker fabrikalarının, bugüne kadar özelleştirilmelerinin hep karşısında olduk. Fakat fabrikamız teknoloji bakımından geri kalmış, üretim maliyetleri gittikçe yükselen kötü bir fabrika konumuna gelmiştir. Devlet tarafından artık geri dönülemeyecekse, Burdur olarak ne yapabiliriz diye ziyaret gerçekleştirdik” dedi.
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi konusunun çok hassas bir konu olduğunun altını çizen Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, “Bu konuya parmak basmamız, son derece yerindedir. Ticaret Borsası olarak, Şeker Fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili zaman zaman açıklamalarımız oluyor ama devlet böyle bir karar aldıysa da ne yapabiliriz tartışmamız gerekiyor. Geri dönüşü olmayan bir yolda, Burdur nasıl bir kazanç sağlayabilir bunu ele almamız gerekir. Bu doğrultuda da sağlam adımlar atmak gerekiyor. Biz Borsa olarak Burdur için ne yapılabiliyorsa onun arkasındayız” dedi.