Burdur’un Gölhisar İlçesi’ndeki Kibyra Antik Kentinde bu yılki kazılarda kentin en büyük ve en görkemli anıt mezarı ortaya çıkarıldı. Kibyra Antik Kentinin eteklerindeki Çeşme Mahallesinde evlerin arasında bulunan, M.S. 2’inci yüzyıla ait mezarın vatandaşlar tarafından odunluk-kömür koydukları bir depo olarak kullanıldığı anlaşıldı. Mezarda kazı çalışmalarını yürüten MAKÜ Arkeoloji Bölümünde görevli Uzman Arkeolog Mustafa Şimşek Anıt mezarın M.S.2’inci yüzyılda kripto olarak adlandırılabilecek, zemin altında gizli bir mezar odası olduğunu belirtti. Mezarın, Romanın en ihtişamlı döneminde inşa edilmiş bir mezar olduğunu anlatan Şimşek, bu tip mezarların bir kişinin bağlı olduğu ailenin tamamının defnedildiği özel aile mezarları olduğunu ve çok özel bir mimari yapıya sahip olduğunu aktardı.
Anıt mezarın çevredeki aileler tarafından odunluk-kömür koyulan depo olarak kullandığını anlatan Pamukkale Üniversitesi Doktora Öğrencisi Esra Sayın, ekibin sıkı bir çalışmayla burayı hem Kültür mirasına, hem de Gölhisarlılara kazandırdığını ifade etti.
Kazılar esnasında lahitlere ait çok nitelikli küçük parçalar ele geçirildi. Ortaya çıkarılan anıt mezarın etrafı demir çitle çevrilerek koruma altına alındı.
Mezarın mimari niteliğine bakılarak mezar sahiplerinin halk arasında nasıl bir niteliğe sahip oldukları yorumlanabiliyor. Bu tarz mezarlar ise yaşadıkları toplum içerisinde önde gelen ya da prestij sahibi insanların ya da ailelerinin mezarları olduğu anlaşılıyor. Çalışmalar sırasında yapıya ait herhangi bir yazıt bulunamadığı için kime ya da kimlere ait olduğunu bilinmiyor.