Burdur’un Bucak İlçesi’nde Kapalı Pazar Kompleksinde Çarşamba ve Perşembe günleri kurulan Halk Pazarında zeytin çeşitleri tezgâhlarda görücüye çıktı. Tavşan yüreği, Gemlik ve Mudanya gibi zeytin çeşitlerinin kilosu 15 ile 25 TL arasında vatandaşla buluşuyor. Kışlık hazırlıklarını yapan vatandaşlar zeytin ihtiyaçlarını da buradan karşılayabiliyor.
Antalya’dan Bucak Pazarına gelen ve Antalya’daki zeytin bahçelerinden toplanan zeytin çeşitlerini Bucak halkı ile buluşturan Seyfettin Tunç, zeytin alırken dikkat edilecek hususları paylaştı. Zeytinin tarladan sofraya ulaşan yolculuğunda nelere dikkat edilmesi, nasıl hazırlanması gerektiği hakkında konuştu. Zeytinin üreticiye maliyeti hakkında da bilgi veren Seyfettin Tunç, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu ancak bu durumun Pazar fiyatına olması gerektiği gibi yansıtılamadığını aktardı.
İşini 10 yıldır severek yaptığını dile getiren Seyfettin Tunç, kışlık hazırlıklarını yapan vatandaşların bir an önce zeytinlerini alıp kurmalarını tavsiye etti. Geçen yıl ve bu yıl arasındaki zeytin fiyatlarını değerlendirdi.
ZEYTİNİN FAYDALARI
Zeytin kandaki fazla kolestrolü giderir.
Zeytin kan basıncını kontrol eder.
Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
Zeytin vitamin E için mükemmel bir kaynaktır.
Zeytin antioksidan olarak hücreleri korurlar.
Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
Zeytin, miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur.
Zeytin hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
Zeytin anemiye karşı mükemmel bir korumadır.
Zeytin doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
Zeytin, özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Zeytin besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir.
Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
Zeytin, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir.
Zeytinler, beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir. Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25’e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur.
Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir oranı – 4.4 mg.
Siyah zeytin, cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü% 20 oranında azaltabilir.
Yemekten önce sadece 10 zeytin yiyerek, iştahınızı% 20’ye kadar azaltabilirsiniz. Bunun nedeni, zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağ asitlerinin sindirim sürecini yavaşlatması ve beyine dolgunluk mesajları gönderen bir hormon olan kolesistokinin hormonunu uyarmasıdır.