Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), sürdürülen 2024-2028 TR61 Bölgesi Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında ikinci çalıştayı Burdur’da gerçekleştirdi. Açılış toplantısıyla başlayan çalıştayda; ‘Hayvancılık’, ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Çevre ve İklim Değişikliği’ tematik alanlardaki 4 çalışma grubunda sorunların tespiti ve çözümleri konusunda beyin fırtınası yapıldı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Lavanta Tepesi Otel’deki çalıştaya, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden kurum yöneticileri, uzmanlar ve akademisyenler katıldı. Açılış toplantısı BAKA uzmanı Yusuf Yılmaz’ın bilgilendirme sunumuyla başladı.
BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, ülkemizin planlama çalışmalarında oldukça fazla deneyim kazandığını, bölgesel planlamada ise kalkınma ajanslarının varlığının katılımcı anlayışın planlara yansıması açısından anahtar bir unsur olduğunu belirtti. Planların pratiğe dökülmesi için mekânsal bağlantının olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Güler, ilk defa bu bölge planlarında mekânsal bağlantısı olan proje önerilerinin yer alacağının altını çizdi. Ajansların, sonuç odaklı programlarla planları faaliyete dökme noktasında rüştünü ispat ettiğini belirten Genel Sekreter Güler, çalıştay ihtisas komisyonu katılımcılarından özellikle proje önerilerinin olgunlaştırılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini istirham etti.
MAKÜ Rektör Vekili Prof.Dr Hüseyin Dalgar ise, üniversitenin adını aldığı ‘Milli Şair’ Mehmet Akif Ersoy’un aynı zamanda bir veteriner hekim olduğunu, üniversitenin 22 ihtisas üniversitesinden birisi olduğunu ve kurulduğundan bu yana özellikle hayvancılık alanında önemli çalışmalar yaptığını belirtti. Mobil mikroskop, tanı kitleri, tanı sistemleri gibi önceden ithal edilen sistemlerde patentlerin alındığını 100’den fazla köyde 6 binden fazla çiftçiye eğitim verildiğini kaydeden Prof.Dr Dalgar, hayvancılık söz konusu olduğunda Burdur ilinin hızlıca bir araya gelen, karar alan bir yapıya sahip olduğunu ve her türlü desteği vermeğe hazır olduklarını vurguladı.
Açılış konuşmaları sonrasında ‘Hayvancılık’, ‘Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Çevre ve İklim Değişikliği’ gibi tematik alanlardaki 4 oturumda Batı Akdeniz’deki ilgili tematik alanlarda ortaya çıkan sorunlar, çözüm önerileri ve olası mekânsal projeler üzerinde tartışılarak 2024-2028 Bölge Planları’nın katılımcı yönü etkin şekilde sağlanmış oldu. İhtisas komisyon toplantılarının sonuncusu kabul edilen çalıştayların üçüncüsü Antalya’da gerçekleştirilecek ve sonrası hazırlanacak komisyon raporları ilerleyen dönemde BAKA’nın web sitesinde kamuoyunun takdirine sunulacak.